De honden mogen spelen.

 

Een groepje honden. Gezellig we laten ze los dan kunnen ze spelen of samen in het bos rondrennen. Op zich een geweldig plan maar toch zijn er zaken waar we goed op moeten letten.
 
 
Voordat we een hond laten spelen moeten wij dus zeker zijn van de veiligheid voor de hond. Hiervoor zijn er een paar punten die we goed in acht moeten nemen.
 
 

Kan de hond niet makkelijk bij gevaar komen:

 
-
In een uitlaatren altijd eerst controleren of deze aan alle kanten dicht is. Soms heeft een ren meerdere ingangen en staat er nog eentje open. Dat is niet handig. Ook altijd controleren of je de honden die er in zitten bekend en vertrouwd zijn. Zo niet dan kunt u ook eerst met uw eigen hond langs de ren oplopen of er voor gaan staan en naar de reactie van de andere honden kijken. Het wordt natuurlijk wat anders als iemand anders zijn of haar hond zomaar in de ren loslaat.
-
In het bos is het verstandig dat we niet te kort in de buurt van een weg gaan lopen. Ook is het daar belangrijk op te letten welke honden we tegenkomen. Vaak kunnen we aan de houding al zien of dit goed gaat.

 

 

Honden onderling: 

-
Tijdens het spelen is het belangrijk de honden te blijven observeren. Het kan maar zo zijn dat het spel omslaat in een gevecht. Vaak horen wij dat zonder enig signaal het gevecht begon. Helaas komen wij er bij doorvragen achter dat men gezellig zat te praten en niet opgelet heeft. We horen dan vaak dat er niet eerst geblaft of gegromd werd en dat men daarom de conclusie trok dat het gevecht zonder aankondiging gestart is.
-
Als honden spelen en wij gaan 1 van de honden aanhalen dan kan dit ook een gevecht tot gevolg hebben. Ook het voeren van de honden is dan erg onverstandig.
-
Mocht er toch een gevecht ontstaan dan kan men het beste de honden bij de achterpoten omhoog houden en vooral niet trekken. Je trekt anders meer dat wat ze vast hebben kapot. Zo kunnen ze nooit bij jou komen om jou te bijten. Het is zaak de honden dan af te leiden door bijvoorbeeld water over hun koppen te gooien. Zorg er dan dus wel voor dat bij beide honden de achterpoten omhoog gehouden worden. Als ze dan loslaten kunnen zo onmiddellijk uit elkaar gehaald worden en het liefst zo dat ze elkaar niet meer rechtstreeks aankijken. Ga nooit tussen de honden instaan of kort bij hun bek. Probeer ze ook niet in de nek vast te pakken. Ze kunnen dan van schrik jezelf gaan bijten.

 

 

Speeltjes: 

-

Het gooien van stokken in het bos. Stokken geven splinters. Ook kan een weggegooide stok voor grote schade zorgen als de hond deze uit lucht wil opvangen. Zo kennen wij een voorbeeld van een hond die de stok recht in de keel kreeg met alle schade tot gevolg.

-

Speeltjes zijn ook een gevaar als ze niet goed op de hond zijn aangepast. Een simpele tennisbal gegooid en opgevangen door een hond. Een voorbeeld daarvan is in hond welke de bal daardoor achter in de keel krijgt en vervolgens is gestikt. Te kleine voorwerpen kunnen ingeslikt worden. Harde voorwerpen kunnen splinters afgeven welke in de maag en darmen kunnen komen en daar schade aan kunnen richten. Zachte voorwerpen kunnen na inslikken verstoppingen tot gevolg hebben

-

Speeltjes bij spelende honden kunnen weer gevechten tot gevolg hebben. Laat dus nooit speeltjes bij met elkaar spelende honden terecht komen. Ze spelen tenslotte al met elkaar dat is toch voldoende.

 

Halsband en lijn:
-
Vaak houden mensen de lijnen vast en laten de honden bij elkaar om even te spelen. Wat dan vaak gebeurt is dat de honden om elkaar heen draaien en zo de lijnen in de knoop komen. Hierdoor komen de honden bekneld te zitten waardoor ze zich bedreigd kunnen gaan voelen.
-
Ook laten we vaak het tuigje of halsband zitten wanneer we de honden aflijnen. Dit is erg onverstandig omdat:
-
De honden in het bos met het tuigje of halsband ergens achter kunnen blijven haken. Het gevolg is dat ze dan niet meer naar hun baasje toe kunnen wanneer ze geroepen worden. Als ze dan ook nog eens niet luid janken of blaffen dan zijn de gevolgen niet te overzien. We hebben dit voorbeeld ook daadwerkelijk meegemaakt. Samen met een groep zijn we na een telefoontje gaan zoeken in het bos. Het hondje is in eerste instantie niet gezocht. Vlag voordat het echt donker werd heeft het baasje nog 1 keer op de parkeerplaats gezocht en daar stond het hondje. Het tuigje had groene (algen/mos) vlekken en dus duidelijk vast gezeten.
-
Spelende honden kunnen met hun tanden achter een halsband of tuigje blijven haken en zo hun tanden beschadigen of zelfs er uit trekken. Het is dus in het belang van de andere honden belangrijk dat de halsband of het tuigje verwijderd wordt als we de honden laten spelen
 
 
Vlooien en tekenband:

-
Net zoals bij de halsbanden en tuigjes is het belangrijk de vlooien/teken band te verwijderen bij het loslopen in het bos. Vaak zit de vlooien/teken band wel zo strak om de nek dat de hond niet zo snel vast komt te zitten. Ook kunnen de wat grotere honden in voorkomend geval deze vlooien/teken band wel losrukken omdat deze minder stevig zijn. Sommigen zijn er zelfs op gemaakt om dat te breken.
-
Spelen met een vlooien/teken band om is een heel ander verhaal. Er zijn nogal wat vlooien/teken banden op de markt maar welke giftig zijn is niet altijd even duidelijk. Koop je een vlooien/teken band bij de dierenarts dan kan deze u wel vertellen of de vlooien/teken band wel of niet gevaarlijk is als de honden er aan likken. De vraag is alleen of u er op kunt vertrouwen dat de band van een andere hond veilig is.
-
Bij het spelen is het nog steeds mogelijk dat er tanden achter de vlooien/teken band blijven haken dus is ook dit gevaarlijk voor de andere honden.
-
Het kortstondig verwijderen van de vlooien/teken band heeft geen effect. De band geeft namelijk geleidelijk een werkzame stof af. Deze zit vervolgens op de hele huid van de hond. Dat verdwijnt uiteraard niet direct als de band even verwijderd wordt. Het beetje werkzame stof op de huid zal ook niet direct een gevaar voor andere honden opleveren maar de zwaardere concentratie in de band zelf mogelijk wel.
Op het internet is genoeg te vinden over de werking van de vlooien en tekenband maar we hebben hieronder toch maar een enkele link toegevoegd.
 
 
 
 
 
 
 -
Ook hier hebben wij voorbeelden van verhalen waar honden ziek zijn geworden van het met de bek aanraken van een vlooien/teken band. Natuurlijk is dit behoorlijk extreem maar zo hebben wij ook meegemaakt dat een hond een stuk van de vlooien/teken band hand opgegeten en daar bijna aan overleden is.

 

 
 

 
Ons beleid op het spelen van honden:

 

-
Honden moet van pups af aan leren te spelen. Zo leren ze sociaal gedrag aan.
-
Honden mogen nooit met elkaar en tegelijk met een speeltje spelen.
-
Honden worden tijdens het spelen niet aangehaald of gevoerd.
-
Tijdens het spelen blijven wij onze honden constant observeren.
-
Als een hond zich tijdens het spelen dominant begint op te stellen en dus een conflict opzoekt dan dient de eigenaar direct op te treden.
-
In het belang van de andere honden mogen honden tijdens het spelen geen attributen om of aan hebben. Dus geen halsbanden slipkettingen vlooien/tekenbanden tuigje enz.
-
Speeltjes om met de hond alleen te kunnen spelen moeten veilig zijn. Dus geen takken, scherpe voorwerpen, te kleine voorwerpen zaken die kunnen splinteren enz
 

Uiteraard hebben wij over nog meer (honden) zaken een mening. Deze vindt u op de pagina wetenswaardigheden.

 

R. ter Maat

Hoofd africhting.

 

 

� 2019 GHSV Harderwijk