Speuren

 

Alle honden kunnen in principe speuren, want het enige dat uw hond nodig heeft is zijn neus!

Honden ruiken beter dan mensen. Maar wist u dat een speurhond een miljoen maal beter ruikt dan een mens? Honden kunnen heel goed een geur tussen duizenden andere ruiken daardoor kunnen ze bijvoorbeeld het spoor van een dief in een druk winkelcentrum volgen want ieder mens heeft zijn eigen geurtje. Ze raken niet in de war door andere geursporen maar volgen net dat ene spoor.

Er zijn verschillende soorten speurhonden:

·         (Politie)speurhonden menselijke geur

·         Politiespeurhonden niet-menselijke geur (drugs, geld, explosieven)

·         Lijkenspeurhond

·         Reddingshond (puin, sneeuw)

 

Op de GHSV trainen we speuren met menselijke geur, die of van uzelf of van een mede–cursist komt. De geleider loopt zonder hond maar met zijn eigen lichaamsgeur, een spoor uit van een paar honderd meter en legt onderweg voorwerpen neer. Dit spoor laten we een half uur “intrekken”. Daarna halen we de hond: deze krijgt een speurtuig om met een lange lijn en we laten de hond het begin van het uitgezette spoor ruiken. Daarna laten we hond zelfstandig het spoor volgen, we blijven achter de hond om het spoor niet te frustreren. De hond moet op eigen initiatief werken en dat kost hem veel concentratie en energie. Met speuren leer je je eigen hond heel goed kennen en leer je je hond te vertrouwen.

 

Speuren is een bijzondere training, door de intensieve ademhaling krijgt de hond verhoging en soms zelfs koorts. Na een half uurtje is dit weer verdwenen maar laat uw hond na het speuren wel even tot rust komen. Speuren is een van de drie vaste onderdelen van de IPO training (werkhondentraining), naast Appѐl en Pakwerk, maar is op onze vereniging ook als losstaand onderdeel te trainen.

 

Als de hond eenmaal speurt en weet hoe hij voorwerpen moet opsporen, kun je hem leren het gevonden voorwerp op een bepaalde manier aan te geven. Dat heet verwijzen. De hond kan een voorwerp verwijzen door erbij te gaan zitten, liggen, het in zijn bek te pakken en te apporteren of door het aan te blaffen.

 

Naam cursus

Speuren

Start datum

iedere week

Duur van de cursus

13 weken maar speuren op recreatieniveau kun je jaren blijven doen

Voor welke baas?

Bazen die hun hond iets nieuws willen aanleren

Voor welke hond?

Alle werkhonden, daarnaast honden met concentratieproblemen

Doel van de cursus

Aanleren van volgen van een spoor en verwijzen naar voorwerpen

Benodigdheden             

(speur)tuig en lange lijn (10 mtr), meerdere speeltjes/beloning

 

 

� 2019 GHSV Harderwijk